Webinar 10 juni ‘Signalering en preventie van erfelijke aandoeningen bij gezelschapsdieren’ door Else den Boer

Signalering en preventie van erfelijke aandoeningen bij gezelschapsdieren Erfelijke aandoeningen komen zeer vaak voor bij gezelschapsdieren. Deze kunnen gelinkt zijn aan uiterlijke kenmerken zoals ademhalingsproblemen bij kortsnuitige honden, maar dit hoeft niet. Denk bijvoorbeeld aan een verhoogde bloedingsneiging of epilepsie. Dat ‘erfelijke aandoeningen’ zo vaak voorkomen bij onze gezelschapsdieren houdt verband met de manier waarop ze gefokt worden.

Signalering en preventie van erfelijke aandoeningen bij gezelschapsdieren

Erfelijke aandoeningen komen zeer vaak voor bij gezelschapsdieren. Deze kunnen gelinkt zijn aan uiterlijke kenmerken zoals ademhalingsproblemen bij kortsnuitige honden, maar dit hoeft niet. Denk bijvoorbeeld aan een verhoogde bloedingsneiging of epilepsie. Dat ‘erfelijke aandoeningen’ zo vaak voorkomen bij onze gezelschapsdieren houdt verband met de manier waarop ze gefokt worden.

In deze lezing zal besproken worden hoe het Expertisecentrum Genetica van de faculteit Diergeneeskunde (Universiteit Utrecht) zich inzet voor het voorkomen van erfelijke aandoeningen en deze tegen te gaan. Bijzondere aandacht zal er besteed worden aan ‘PETscan’. Dit is software waarmee dierenartsen kunnen samenwerken met het Expertisecentrum Genetica om meer inzicht te krijgen in de gezondheid van hond en kat. Daarnaast zal er worden ingegaan op fokkerijbegeleiding in de praktijk.

Else den Boer is dierenarts en PHD-student bij het Expertisecentrum Genetica, Universiteit Utrecht.

De Webinar vindt online plaats op 10 juni van 20:00-21:00

INSCHRIJVING IS GESLOTEN!

Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven

Lees jij het laatste, veterinaire nieuws als eerst? Vedias weet wat belangrijk is voor jou.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alles wat jou aangaat.

Schrijf je in voor de Parapost

Schrijf je in voor de Parapost

Vedias thumbnail favicon

Ontvang onze maandelijkse, digitale nieuwsbrief.

Inloggen voor leden van
Vedias