Wat te doen bij, en tegen, grensoverschrijdend gedrag in dierenartspraktijken?

Het zijn zorgwekkende resultaten die de onderzoeken naar grensoverschrijdend gedrag in dierenartspraktijken laten zien (links naar resultaten: peiling KNMvD, peiling Vedias en onderzoek St. Anna Advies. De organisaties die deelnemen aan de Veterinaire Hub hebben tijdens hun laatste bijeenkomst de resultaten van deze onderzoeken naar grensoverschrijdend gedrag in de dierenartsenpraktijk besproken.

Het gezamenlijke standpunt van vrijwel al deze partijen is dat de resultaten van deze onderzoeken een zorgwekkend signaal geven dat sectorbrede aandacht nodig heeft. Om alle veterinaire professionals een veilige werkomgeving te bieden is actie nodig vanuit verschillende hoeken. Er bestaan meerdere initiatieven die kunnen bijdragen aan het voorkomen van grensoverschrijdend gedrag of hulp bieden aan de professionals die hiermee te maken krijgen. 

Veiligheid
Iedereen moet zich veilig voelen op de veterinaire werkvloer. In een veilige werkomgeving zijn alle veterinaire professionals gelijkwaardig en worden elkaars wensen en grenzen gerespecteerd. Dit mogen we ook verwachten van onze klanten. Dit zorgt voor meer werkplezier, minder verloop en verzuim en daarmee betere resultaten. Werkgevers hebben de wettelijke taak om een veilige werkomgeving voor hun medewerkers te creëren maar kunnen dit niet alleen. 

Iedereen werkzaam in de veterinaire praktijk draagt bij aan het creëren van een veilige werkplek. Het is een verantwoordelijkheid van alle veterinaire professionals, van werkgever tot werknemer.

Afspraken maken
Ook als je niet te maken hebt gehad met grensoverschrijdend gedrag, is dit een moment om te achterhalen wat er geregeld is bij jou op de praktijk. Wat is er geregeld ten aanzien van het voorkomen psychosociale arbeidsbelasting (PSA)? Steeds meer praktijken leggen vast wat de afspraken zijn over hoe met elkaar om te gaan. Ook leggen ze vast hoe en bij wie je grensoverschrijdend gedrag kunt melden en wie de vertrouwenspersoon is voor jouw praktijk . Blijkt er niets of nauwelijks iets geregeld bij jou op de praktijk? Maak dit dan bespreekbaar.

Campagne
‘Door het te bespreken, kunnen we het doorbreken’
is de naam van de campagne opgezet vanuit de overheid. Om grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer te voorkomen, is het belangrijk dat we bespreken hoe we met elkaar om willen gaan. Door met elkaar te praten over ons gedrag en onze grenzen, en hoe we met elkaar omgaan op het werk, worden we ons bewust van onze gedragspatronen op de werkvloer en de (mogelijke) impact hiervan op onze collega’s en de praktijk. Start het gesprek hierover (kan ook met behulp van een externe gespreksbegeleider/coach) en doorbreek en voorkom ongewenst gedrag bij jou op de praktijk.

Heb je met grensoverschrijdend gedrag te maken (gehad)? Ben je anoniem opzoek naar een luisterend oor? Bel de luisterlijn: 088 0767 000, 24/7 bereikbaar of via mail/chat op deluisterlijn.nl

Meer lezen:

Wil je meer informatie, hulp of heb je ideeën die een bijdrage kunnen leveren aan de veiligheid van veterinaire professionals? Neem dan contact op met één van de onderstaande partijen.

Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven

Lees jij het laatste, veterinaire nieuws als eerst? Vedias weet wat belangrijk is voor jou.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alles wat jou aangaat.

Schrijf je in voor de Parapost

Schrijf je in voor de Parapost

Vedias thumbnail favicon

Ontvang onze maandelijkse, digitale nieuwsbrief.

Inloggen voor leden van
Vedias