Vuurwerkangst bij huisdieren

Vuurwerkangst is een veel voorkomend probleem onder de huisdieren, met name bij honden en katten. Het ontstaat vaak dat de hond of kat een keer schrikt van vuurwerk, waardoor een traumatische ervaring ontstaat. Als men vervolgens niet meteen iets doet om de angst weer weg te nemen, bestaat de kans dat de angst zich uitbreid.

Vuurwerkangst is een veel voorkomend probleem onder de huisdieren, 
met name bij honden en katten. Het ontstaat vaak dat de hond of kat een keer schrikt van vuurwerk, waardoor een traumatische ervaring ontstaat. Als men vervolgens niet meteen iets doet om de angst weer weg te nemen, bestaat de kans dat de angst zich uitbreid. De angst voor harde geluiden is een natuurlijke angst die direct te maken heeft met overlevingsdrang. Vrijwel elk dier zal reageren bij het horen van een onverwacht, hard geluid. Het ene dier is hier gevoeliger voor dan het andere dier. Gelukkig zijn er diverse mogelijkheden om vuurwerkangst aan te pakken en/of te voorkomen, mits hier op tijd mee wordt begonnen.

Vuurwerk-hou-rekening-met-de-dieren-1

Geluids desensibilisatie:

Het werkt door een dier in huiselijke omgeving bloot te stellen aan enge geluiden, terwijl het afgeleid wordt met iets leuks doen, zoals spelen met     een favoriet stuk speelgoed of kluiven op een bot. Op deze manier wordt de negatieve associatie die het dier heeft met de geluiden omgezet in een positieve associatie. Hierbij moet het geluidsniveau langzaam opgevoerd worden. In de tussentijd mag het dier geen reactie laten zien op het geluid.
Voor vuurwerkangst is er ook een cd ontwikkeld. De lengte en het volume worden geleidelijk opgevoerd. Het is aan te raden om bij ernstige vuurwerkangst de therapie te combineren met een gedragstherapeut.

Feromonen (hond en kat):

Feromonen zijn lichaamseigen ‘geuren’ die door onder andere honden en katten worden afgegeven aan de omgeving en die een kalmerende werking hebben op dieren van dezelfde soort. Deze feromonen zijn in te zetten als verdamper of als halsband (bij de hond).

Adaptil tabletten (hond):

De tabletten bevatten een combinatie van natuurlijke aminozuren, GABA en vitamine B complex. Vele wetenschappelijke en klinische studies hebben de positieve werking van de natuurlijk werkzame stoffen op het verminderen van angst bewezen. De tabletten werken snel en kunnen twee uur voor de gebeurtenis toegediend worden. Indien noodzakelijk kunnen de tabletten na zes uren nogmaals herhaald worden. De tabletten zijn alleen bij de hond in te zetten.

Thundershirt (hond en kat):

Een Thundershirt is een soort vest voor honden en katten en oefent een zachte, constante druk op het lichaam van het dier uit. Het ingepakte gevoel voelt aan als een fijne knuffel, waardoor een dier zich ontspant en kalm wordt. Vaak wordt het huisdier al bij het eerste gebruik van het Thundershirt rustig, maar sommige honden en katten moeten even aan het vest wennen.

Zylkene (hond en kat):

Zylkene is een voedingssupplement dat honden en katten helpt beter om te gaan met stressvolle situaties, zonder ze te versuffen. Zylkene is te verkrijgen in een chew variant om éénmaal per dag toe de dienen. Zylkenen bevat gepregelatiniseerd maïszetmeel, glycerine, cellulosepoeder, gistextracten, caseine (trypsine gehydroliseerd rundercaseine), azijnzuuresters van mono- en diglyceriden van vetzuren afkomstig van sojaolie, sojaolie, zonnebloemolie. Zylkene dient ongeveer een maand van te voren toegediend te worden voor resultaat. Een paar dagen van te voren starten zal niets teweegbrengen.

Clomicalm (hond):

Clomicalm bevat de werkzame stof Clomipramine. Clomipramine werkt in op de neurotransmitters. Neurotransmitters zijn stoffen in de hersenen van de hond, die chemische signalen van de ene zenuwcel naar de andere zenuwcel overbrengen. Het middel zorgt ervoor, dat de boodschappen uit de hersenen van de hond beter worden doorgegeven. Wanneer er weinig van deze neurotransmitters in het centrale zenuwstelsel aanwezig zijn, kunnen klachten als depressie, angst of agressie ontstaan. Clomicalm mag twee keer daags toegediend worden. Het product zal een langere tijd ingezet moeten worden, soms wel tot twee maanden. Het is dus belangrijk om vroegtijdig te starten met dit middel. Clomicalm wordt bij vuurwerkangst vaak toegediend in een hogere dosering. Belangijk is om niet in één keer te stoppen met deze dosering, maar dit stapsgewijs af te bouwen in 4 tot 5 dagen.

Royal canin Calm diet (hond en kat):

Dit is een complete voeding die ter ondersteuning kan helpen in stressvolle situaties. De voeding bevat alpha-casozepine en L-tryptogaan. Alpha-casozepine is een natuurlijk eiwit uit koeienmelk, dat angst kan remmen in de hersenen. L- tryptofaan is de voorloper van serotine. Deze stof heeft invloed op de gemoedstoestand. Het voer is licht verteerbaar, wat een voordeel kan zijn als de kat gaat braken of diarree krijgt door de stress.

Sileo (hond):

Sileo is geregistreerd voor honden ter vermindering van acute angst en stress die samenhangt met geluid, zo ook bij geluid door vuurwerk. Dit is een plakkerige gel die dexmedetomidineHCl bevat. Het dient te worden toegediend op het mondslijmvlies (niet op of onder de tong, maar achterin de wangzak).  Het advies is om de eerste dosis te geven wanneer de hond de eerste tekenen van angst vertoont.  Sileo mag om de twee uren toegediend worden en mag vijf keer herhaald nodig indien nodig. Mocht de hond het middel doorslikken dan kan het middel pas over twee uren opnieuw toegediend worden.

Pexion (hond) :

Pexion is behalve voor epilepsie ook geregistreerd voor het verminderen van onrust en angst geassocieerd met een fobie voor harde geluiden bij honden. De werkzame stof in Pexion, imepitoïne, activeert gedeeltelijk de receptoren voor de neurotransmitter GABA, een stof die elektrische activiteit in de hersenen vermindert. Het effect van imepitoïne op GABA-receptoren vermindert ook angst en onrust. De dosering die aangeven wordt is een orale toediening van 30 mg imepitoïne per kilo lichaamsgewicht tweemaal daags, ongeveer met twaalf uur er tussen. Het advies is om twee dagen voor de dag van de verwachte gebeurtenis met harde geluiden te starten met het gebruik en door te gaan tijdens de gebeurtenis.

Gabapentine (kat):

Dit is een humaan medicijn dat wordt ingezet als pijnstiller en middel tegen epilepsie. Voor katten wordt dit middel soms ook voorgeschreven als pijnstiller, maar niet als eerste keus aangezien hier andere middelen geregistreerd voor zijn. Gabapentine werkt ook effectief als eenmalige angstremmer voor katten. De capsule kan in zijn geheel ingegeven worden of worden open gemaakt en gemengd worden in natvoeding. Het middel dient twee tot drie uur voor de gebeurtenis toegediend te worden. Katten kunnen na het geven van gabapentine wat wiebelig zijn. Daarom is het belangrijk dat de kat 12 uren na het ingeven in de gaten gehouden moet worden en binnen moet blijven. Let wel op: de humane Gabapentine is NIET geschikt voor katten.

Alprazolam (hond en kat):

Dit was het eerste keuze middel tot en met 2017 en werd tot en met de jaarwisseling van 2018 regelmatig gegeven aan katten en honden. Nu worden Sileo (bij de hond) en Gabapentine (bij de kat) liever ingezet. Alprazolam valt in dezelfde categorie als diazepam, maar het werkt sneller en heeft een betere inwerking op het korte termijn geheugen waardoor katten zich de periode rondom de jaarwisseling niet meer kunnen herinneren. Alprazolam wordt één uur voordat het vuurwerk begint ingegeven en kan (indien noodzakelijk) na vier tot zes uur herhaald worden.  Het advies is om één tot twee dagen eerder al een dosering te geven om te zien hoe de kat hierop reageert.

Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven

Lees jij het laatste, veterinaire nieuws als eerst? Vedias weet wat belangrijk is voor jou.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alles wat jou aangaat.

Schrijf je in voor de Parapost

Schrijf je in voor de Parapost

Vedias thumbnail favicon

Ontvang onze maandelijkse, digitale nieuwsbrief.

Inloggen voor leden van
Vedias