Update BOVP: Veterinaire organisaties werken aan ontwerp nieuwe beroepsorganisatie

De afgelopen maanden heeft Vedias samen met verschillende veterinaire organisaties (zie onderaan dit bericht) intensief gewerkt aan het ontwerp van een Beroepsorganisatie voor Veterinaire Professies (BOVP). Het doel is om vóór de zomer een concreet plan te hebben voor deze nieuwe beroepsorganisatie.

Wat is de BOVP ook alweer?

De BOVP komt voort uit de gezamenlijke visie Vet voor Elkaar. Het idee is om één sterke beroepsorganisatie op te richten met een aantal belangrijke taken:

  • Herregistratie van professionals regelen;
  • Permanente educatie organiseren;
  • Een breed gedragen professionele standaard ontwikkelen en onderhouden
  • Belangrijke strategische thema’s binnen de sector adresseren (zoals spoedzorg en bevoegdheden van paraveterinairen).

Daarnaast is het doel om de invloed en bestuurskracht van de veterinaire beroepsgroep te vergroten. Zo behouden we een sterke, onafhankelijke positie binnen de maatschappij. Tijdens de ontwikkeling van de visie was nog niet precies duidelijk hoe deze organisatie eruit zou moeten zien. Dit wordt nu verder uitgewerkt.

Hoe verloopt het proces?

Om dit traject goed te doorlopen, zijn een aantal basisafspraken gemaakt:

  1. Niets staat vast totdat alles is besproken en vastgesteld. Dit betekent dat er tot het einde aanpassingen kunnen worden gedaan.
  2. Het proces wordt in stappen opgeknipt. Eerst kijken we per taak (zoals herregistratie, nascholing en professionele standaarden) naar de beste organisatievorm. Daarna verbinden we alle onderdelen samen tot een geheel.
  3. Effectieve communicatie om veterinaire professionals mee te nemen. Hoewel nog veel kan veranderen, is betrokkenheid van de beroepsgroepen cruciaal voor de juiste beslissingen.

Waar staan we nu?
Gezien het veelvoud van de onderwerpen is het proces opgehakt in kleinere puzzelstukjes. Het eerste puzzelstukje is inmiddels in kaart gebracht: hoe een beroepsorganisatie de herregistratieplicht kan invullen, met voldoende inspraak van de beroepsgroep. Daarbij speelden belangrijke vragen mee, zoals: Moet herregistratie voor alle veterinaire professionals gelden, ook als je in het bedrijfsleven werkt? En:  Wat moet er wettelijk geregeld worden en wat doet de beroepsorganisatie zelf? 

De puzzelstukjes worden komende weken samengebracht tot een ontwerp van de nieuwe beroepsorganisatie. Er wordt gekeken naar financiële haalbaarheid en hoe we de versnippering binnen de sector kunnen verminderen.

Hoe blijf je op de hoogte?
De komende maanden blijf je op de hoogte via onze social media kanalen en ook via de andere betrokken organisaties (alfabetisch):  Collectief Praktiserende Dierenartsen (CPD), Dactari Dierenartsencooperatie, de faculteit Diergeneeskunde (UU), de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD), het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN), de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie voor Dieren (NVFD), Stichting Geborgde Dierenartsen (SGD) en de embryowinners en -transplanteurs.

Het is veel vergaderen en discussiëren. Het lijkt wellicht op afstand saai, maar de tijd is NU om zaken zo in te richten dat we toekomstbestendig zijn met een heel belangrijke rol voor de paraveterinair als spil van de praktijk!

Leuk als je ons volgt en heb je ideeën of opmerkingen hierover, laat het ons weten!

Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven

Lees jij het laatste, veterinaire nieuws als eerst? Vedias weet wat belangrijk is voor jou.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alles wat jou aangaat.