Onderzoek naar tarieven: resultaten minder spectaculair dan gedacht

Afgelopen week werden de resultanten van onderzoeksbureau Ecorys gepresenteerd aan de Tweede Kamer.
De stijging van prijzen blijkt grotendeels gelijk te lopen met inflatie en door algemene kostenstijging. Jarenlang is de prijsontwikkeling in onze sector achtergebleven. Wel blijkt dat in de Spoed de kosten harder zijn gestegen. Dat komt onder andere door hogere personeelskosten, meer part-time medewerkers en minder praktijken die zelf dienst doen. Dierenziekenhuizen bieden wel 24/7 zorg en daar hangt een prijskaartje aan.

Vedias, KNMvD en CPD onderschrijven de bevindingen van het rapport: de stijgingen zijn voor een groot deel verklaarbaar. Tegelijkertijd zien we ook de maatschappelijke onrust over het prijsbeleid. We zijn al binnen het BOVP, de nieuwe beroepenorganisatie voor alle veterinaire professionals, bezig met thema’s als spoedzorg en transparantie van kosten.

Hieronder kan je het gezamenlijke statement lezen.

CPD/KNMvD/Vedias – Gezamenlijk statement

De tarieven voor diergeneeskundige zorg voor gezelschapsdieren zijn actueel onderwerp van maatschappelijk debat. Dit is de reden dat het ministerie van LVVN bureau Ecorys onderzoek heeft laten doen naar de ontwikkeling van deze tarieven. De uitkomsten laten een genuanceerd beeld zien, waaruit blijkt dat de tarieven weliswaar sterker gestegen zijn dan de inflatie maar ook dat hier goede verklaringen voor zijn. Voor wat betreft de planbare zorg is er voldoende keuzevrijheid voor diereigenaren maar in de spoedzorg is dit volgens Ecorys niet altijd het geval. Ongeacht de feitelijke ontwikkeling van de tarieven, constateert de veterinaire beroepsgroep wel dat de vraag naar diergeneeskundige zorg voor gezelschapsdieren zeer dynamisch is en dat onvolledig inzicht in de kosten van de verschillende behandelmogelijkheden de vergelijking van tarieven bemoeilijkt. Dit geldt in het bijzonder voor de (spoed)zorg buiten reguliere werktijden.

Gezien deze dynamiek en vooruitlopend op de resultaten van het onderzoek, hebben de veterinaire beroepsorganisaties Collectief Praktiserende Dierenartsen (CPD), Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) en de beroepsorganisatie voor paraveterinair dierenartsassistenten (Vedias) reeds het initiatief genomen tot een landelijke gesprekstafel over de bereikbaarheid en toegankelijkheid van diergeneeskundige spoedzorg. De organisaties zijn voornemens deze gesprekstafel te benutten voor het maken van concrete afspraken tussen dierenartsenpraktijken onderling en met grotere werkgevers van veterinaire professionals over een betere organisatie van de diergeneeskundige (spoed)zorg buiten reguliere werktijden. Dit komt de beschikbaarheid en de toegankelijkheid ten goede in het belang van het dier en zijn eigenaar. Daarnaast hebben de organisaties gezamenlijk het plan opgevat om transparantie over tarieven in relatie tot diagnostiek en behandelmogelijkheden te bevorderen door praktijken behulpzaam te zijn bij eenduidige communicatie hierover. Dit geldt zowel voor de planbare zorg, de spoedzorg als de specialistische zorg. Zo kan een eigenaar een beter afgewogen keuze maken voor een dierenartsenpraktijk, inclusief de bereikbaarheid en toegankelijkheid van diergeneeskundige zorg buiten reguliere werktijden. Openheid over de (plotselinge) kosten waarvoor een eigenaar kan komen te staan gedurende het leven van zijn dier, zal ook behulpzaam zijn bij de afweging voor het afsluiten van een verzekering of een abonnement op diergeneeskundige zorg. Zo kan de eigenaar onverwacht hoge kosten voorkómen

Vanwege de geschetste dynamiek in de veterinaire markt, die tevens een wissel trekt op het mentaal welzijn van veterinaire professionals, is het daarnaast van groot belang dat de professionele autonomie van de veterinaire professional wordt veiliggesteld. Zodat die in complexe situaties een zorgvuldige afweging kan maken tussen de belangen van mens en dier. De ontwikkeling van gezamenlijke standpunten en professionele standaarden kunnen daarbij helpen. Daarmee wordt beoogd dat de diergeneeskundige zorg blijft voldoen aan de hoge kwaliteit die mag worden verwacht. Bovengenoemde organisaties achten daarom de vorming van één beroepsorganisatie voor alle diergeneeskundigen – zoals geschetst in het visiedocument Vet voor Elkaar (zie website Vedias) van groot belang. De vorming van deze beroepsorganisatie bevindt zich momenteel in de ontwerpfase onder de voortvarende leiding van de kwartiermaker. De resultaten hiervan, inclusief een plan van aanpak voor de ontwikkeling van professionele standaarden, worden in 2025 verwacht. Binnen dit kader worden normering van transparantie en van de beschikbaarheid van (spoed)zorg buiten reguliere werktijden de hoogste prioriteit gegeven, zodat hierover concrete afspraken kunnen worden gemaakt binnen de sector.

CPD/KNMvD/Vedias statement Kamerbrief prijsontwikkeling diergeneeskundige zorg d.d. 2 april 2025

Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven

Lees jij het laatste, veterinaire nieuws als eerst? Vedias weet wat belangrijk is voor jou.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alles wat jou aangaat.